Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Péntektől csak útlevéllel utazhatnak az EU-ban a kisállatok

euractiv.hu
2004.09.30. 11:03
Október elsejétől csak saját útlevéllel utaztathatók az Európai Unió területén az otthon tartott háziállatok. A kutyaútlevél nem olcsó mulatság: mintegy 80 euró az ára. A szabály az EU területére kívülről érkező kisállatokra is vonatkozik. Az azonosság megállapíthatóságának érdekében az útlevélben feltüntetik az állat mikrocsipjének vagy tetoválásának számát, valamint olyan további információkat, mint például az oltások, klinikai kezelések adatai.

A rendelkezés egyik célja, hogy meg lehessen győződni arról: a nagyvilágban közlekedő állatokat beoltották-e veszettség, illetve kullancs és galandféreg ellen. Becslések szerint az útlevél kiállításához szükséges feltételek teljesítése mintegy nyolcvan euróba kerül az állattulajdonosoknak. A jogszabály alkalmazása jelentős technikai fejlesztést is igényel, ugyanis megköveteli, hogy a határátkelők rendelkezzenek a kedvencek csipjeinek leolvasásához szükséges speciális készülékkel.