Auguszta
-4 °C
2 °C

Magyar régiók irodája Brüsszelben

MTI
2004.10.01. 00:56
Új státusban folytatja munkáját a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseleti Irodája - jelentette be a képviselet igazgatója, Braun Gyula csütörtökön a belga fővárosban.

Az irodát hivatalosan a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal (MTRFH) hozta létre idén április 1-jén, a hét magyarországi régió támogatásával. Az öt főt foglalkoztató iroda feladatai közé tartozik a magyarországi régiók és érdekeik brüsszeli megismertetése, az uniós intézmények tevékenységének figyelése, a régiók tájékoztatása az őket érintő kérdésekről. További feladat, hogy közvetlenebb kapcsolat épüljön ki a regionális fejlesztési tanácsokkal, fejlesztési ügynökségekkel, önkormányzati szövetségekkel, a területfejlesztésben érdekelt civil szervezetekkel.

A képviselet 1999-ben jött létre, 2000 májusában nyílt meg hivatalosan, és idén került át az MTRFH irányítása alá. A csütörtöki bejelentést úgy időzítették, hogy egybeessen az EU régióinak úgynevezett nyílt napjaival, amelyeket Brüsszelben rendeztek a héten.

Az iroda újranyitására rendezett fogadáson részt vett Balázs Péter, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős magyar tagja is, aki az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, a régiók fontos szerepet játszanak az EU-ban, mert közel állnak az emberekhez, és segítenek megismerni az uniós tevékenységet. Leszögezte, a regionális politika tekintetében ő két területet tart kiemelten fontosnak: a határrégiók kérdését, mert ott általában nehéz a régiók közti homogenitást elérni, illetve a városfejlesztést, amelyre az EU ma még kevésbé figyel, mint a vidékre a jelentős kasszájú agrárköltségvetés révén.

Az uniós nyitott napokat értékelve a magyar biztos fontosnak mondta, hogy az esemény nagyon sok résztvevőt megmozgatott, és számos érdeklődőt vonzott. Kétezer szakember összesen több mint 70 munkacsoportülésen keresztül cserélt véleményt az uniós régiók fejlesztésének irányairól.