Alfréd
-2 °C
2 °C

EP: jövő májusban kellene ratifikálni az alkotmányt

MTI
2004.10.14. 21:24
Az Európai Parlament csütörtökön felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy mindenütt egyszerre, jövő év május 5. és 8. között ratifikálják az EU idén elfogadott alkotmányát. A javasolt dátum nem véletlen: ez a II. világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulója.

Mint a határozat egyik kezdeményezője, egy francia európai parlamenti képviselő mondta: ezzel az EU egy nagyon erős szimbolikus alapra építhetné jövőjét. Ráadásul a különböző (népszavazással, vagy éppen parlamenti jóváhagyással zajló) ratifikálási folyamatok egy időpontra koncentrálásával - legalábbis remélik a parlamenti képviselők - csökkenteni lehetne annak esélyét, hogy az egyes országokban a helyi, belpolitikai viták domináljanak, ezektől függjön a szentesítés sikere.

Az EU első alkotmányát hatályba lépése előtt mind a 25 tagállamnak ratifikálnia kell, s elég egyetlen elutasítás, hogy ez a folyamat megbénuljon. Az Európai Parlament határozatának azonban nincs sok esélye a megvalósulásra: nem kötelező jellegű, s több tagállam - főleg azok, amelyekben népszavazással fogják ratifikálni a szerződést, s amelyeknél egyelőre nem biztos a lakosság támogatása - már jelezte, hogy erre a lépésre legkorábban 2006-ban kerülhet sor.