Ágnes
-1 °C
2 °C

Németországnak magasan képzett bevándorlókra van szüksége

euractiv.hu
2004.10.21. 10:39
Kapcsolódók (1)
Alig néhány hónappal azt követően, hogy a vezető német politikai pártoknak sikerült jóváhagyniuk a határkőnek számító bevándorlási törvényt, az illetékes kormányzati bizottság bejelentette: Németországnak 25 ezer magasan képzett bevándorlóra van szüksége az ország munkaerőpiacában jelentkező űr betöltésére. Az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németországban a magas munkanélküliségi ráta miatt a bevándorlás kényes politikai kérdésnek számít.

A témával foglalkozó kormánybizottság elnöke, Rita Suessmuth gyakorlatilag először mondta ki, hogy Németországnak korlátozott mértékű, jól irányított bevándorlási folyamatra van szüksége annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a munkaerőpiaci egyenetlenségek. A bizottság érvelése szerint idegen munkaerőre van szükség az egészségügyben, a gépiparban, a, biztosítási és a banki szolgáltatások területén.

A figyelmeztetés nem hozta lázba a német politikusokat, az ellenzéki kereszténydemokraták szerint a jelentés semmiféle új érvvel nem szolgál a Németországban élő idegenek integrációjához. A több mint 80 milliós lakosságú Németországban élő idegenek száma meghaladja a hétmilliót. Gazdasági szakértők szerint a csökkenő születési arány miatt Németországnak bevándorlókra van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa jelenlegi széles körű népjóléti rendszerét.