Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az EP szocialista frakciója megszavazta az EU-alkotmányt

MTI
2004.11.10. 22:04
Az Európai Parlament szocialista frakciója szerdán túlnyomó többségében támogatta az Európai Unió új alkotmányát, annak ellenére, hogy a Francia Szocialista Párton belül mély megosztottság tapasztalható a kérdésben.

A 200 fős frakció közleményben jelentette be, hogy egyhangúlag az európai alkotmány elfogadása mellett voksolt, de egy szóvivő később elismerte, hogy négy tartózkodás is volt, és több ismert képviselő nem jelent meg a szavazáson.

A szocialista a második legnagyobb frakció a 732 tagú Európai Parlamentben az Európai Néppárt után, amelynek 268 képviselője van.

A szavazás kimenetele megzavarhatja az alkotmány ellenzőit Franciaországban, ahol az ellenzéki Szocialista Párt belső referendumot készül tartani az ügyben december elsején. Laurent Fabius volt miniszterelnök, a párt második embere a "balosokkal" szövetkezve az élére állt a "nem" kampánynak, azzal érvelve, hogy az alkotmány bebetonozza azt a kapitalista Európát, amely inkább törődik a szabad versennyel, mint a dolgozók védelmével.