Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Albánia nyárig kérelmezi EU-csatlakozását

2009.03.08. 23:29

Albánia még az Európai Tanács az ebben a félévben soros cseh elnökség alatt be akarja nyújtani csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, közölte vasárnap a balkáni ország kormányfője. Sali Berisha azt mondta, elvileg megkapták a zöld jelzést a cseh EU-elnökségtől, vagyis a június 28-án esedékes albániai parlamenti választások előtt benyújtják a csatlakozási kérelmet. Közelebbi időpontot nem említett.

Az Európai Bizottság korábban közölte, a parlamenti választások zökkenőmentes lebonyolítása előfeltétele Albánia EU-tagjelöltté válásának. A csatlakozási kérelem benyújtása önmagában csak egy deklaráció: az adott állam kinyilvánítja, hogy szeretne tagja lenni az integrációs szervezetnek. A kérelmet mind a 27 tagállam megvizsgálja, és ha jóváhagyják, továbbítják az Európai Bizottságnak.

Több EU-tagállam húzódozik attól, hogy tovább bővítsék a lisszaboni szerződés ratifikációjának megtorpanásával intézményi válságba került szervezetet. Az albán miniszterelnök most arra figyelmeztetett, hogy az albán közvélemény kedvét szegheti, ha egyes EU-tagok meggátolják Albánia tagjelöltté válását. Jelenleg az albánok elsöprő többsége - felmérések szerint 96 százalékuk - támogatja az ország EU-csatlakozását.