Ödön
1 °C
11 °C

Vádemelés egy brit EP-képviselő ellen

2009.04.21. 20:00 Módosítva: 2009-04-21 20:00:02

Vádat emeltek egy brit európai parlamenti képviselő ellen, jelentette be kedden a brit főügyész hivatala. Tom Wise-t hamis könyveléssel, csalással és pénzmosással vádolják. A 60 éves EP-képviselő egy unióellenes párt, a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) színeiben jutott be az Európai Parlamentbe 2004-ben. Jelenleg függetlenként ül ott, mert pártja 2007-ben kirúgta, amikor nyilvánosságra került, hogy vizsgálat folyik ellene "juttatások hanyag kezelése és elszámolások meghamisítása" miatt.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) egy, a Sunday Telegraph-ban megjelent cikk alapján már 2005-ben vizsgálódni kezdett Wise nagyvonalú költekezése és számláinak hanyag kezelése, esetleg meghamisítása miatt. Wise mellett vádat emeltek egykori munkatársa, Lindsay Jenkins ellen is, aki bőkezű juttatásokat kapott Wise-tól.

"A Tom Wise-zal és Lindsay Jenkins-szek kapcsolatban 2005 októberében megjelent cikk után az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) megindította a nyomozást ellenük"- közölte a brit Királyi Vádhatóságtól Derek Frame.

Az OLAF a brit gazdasági rendőrséggel közösen folytatta le a nyomozást, amelynek végső anyagát 2009. március 20-án küldték meg a Király Vádhatóságnak, ahol a bizonyítékokat elegendőnek és meggyőzőnek tartották a vádemeléshez. - mondta Frame.

Wise korábbi pártja, a Brit Függetlenségi Párt egy euro-szkeptikus tömörülés, amely szerint Brüsszelnek, vagyis az Európai Uniónak túl nagy hatalma van a brit szuverenitás kárára. A UKIP azután vonta meg Wise-tól a mandátumát az Európai Parlamentben, hogy kiderült, nyomozás folyik ellene.