Hivatalosan is lezárult a Lisszaboni Szerződés ratifikációja

2009.11.13. 20:55

A huszonhét európai uniós tagállamból utolsóként Csehország is letétbe helyezte pénteken Rómában a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, ezzel befejeződött a dokumentum elfogadásának folyamata. Ez azt jelenti, hogy a Lisszaboni Szerződés december 1-jén hatályba léphet.

Václav Klaus cseh elnök sokáig nem volt hajlandó aláírásával szentesíteni a Lisszaboni Szerződést kihirdető cseh törvényt, egészen november elejéig akadályozta az uniós reformszerződés ratifikálását.

A fontosabb európai uniós ratifikációs okmányokat Rómában őrzik, mert az olasz fővárosban írták alá 1957-ben az európai integráció két alapvető fontosságú szerződését; az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó szerződést.

Az európai uniós állam- és kormányfők 2007 decemberében írták alá az EU intézményi és döntéshozatali rendszerét megreformáló, például az egyhangú döntésekkel szemben a többségi döntéshozatalt az eddiginél több területre kiterjesztő, az állandó EU-elnök és az uniós "külügyminiszter" tisztségét bevezető alapszerződést. A november 19-re Brüsszelbe összehívott rendkívüli csúcstalálkozón dőlhet el, hogy kik töltsék be a posztokat.  • Tippek
  • Babaváró hitel