Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jerzy Buzek: Változhat a szlovák nyelvtörvény

2009.11.27. 17:11

A szlovák kormányzat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megváltoztassák a nyelvtörvény szövegét, közölte Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután pénteken találkozott a magyar Országgyűlés elnökével. Úgy fogalmazott: optimista, azok után is, hogy tárgyalt a magyar kormány képviselőivel. Miközben természetesen aggódnak, nagyon hasonlóan látják a helyzetet.

Jerzy Buzek közölte: a közelmúltban járt Szlovákiában, ahol arról tájékoztatták, erőteljes szándéka a kormánynak és az ott élő magyar kisebbségnek, hogy az országon belül oldják meg a nyelvtörvény miatt kialakult problémát. Az EP-elnöke szerint a sikeres megoldásnak három feltétele van: egyrészt, legyen állandó párbeszéd  a szlovák kormány és a magyar kisebbség között, másrészt, kapjanak folyamatosan segítséget a nemzetközi közösségtől az EBESZ-en és az Európa Tanácson keresztül, illetve megfelelő jó szándékkal alkalmazzák a meglévő törvényt.

Katona Béla magyar házelnök közölte, a kisebbségi jogok, a szlovákiai nyelvtörvény mellett az ukrán oktatási törvény miatt kialakult helyzetről is tárgyaltak. Mint mondta, az EP-elnök megígérte, hogy figyelemmel kíséri a szlovák nyelvtörvény alakulását, nem csak a végrehajtási utasítást, hanem a nyelvtörvény esetleges módosításának ügyét is. Kiemelte: az ottani magyar kisebbség számára nagyon fontos, hogy nemzetközi figyelem kíséri az ügyet. Mint mondta, bíznak abban, hogy mindenki számára kedvező megoldás születik majd.