Izland tárgyalhat a csatlakozásról az EU-val

2010.06.14. 21:27

Izland megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval - a hivatalos beleegyezést az EU csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján mondják ki a 27-ek, jelezték EU-diplomaták hétfőn a luxembourgi külügyminiszteri találkozó peremén.

A külügyminiszterek által előkészített tervezet kimondja, hogy Izlandnak rendbe kell tennie pénzügyi szolgáltatói szektorát. Ez utalás arra, hogy a pénzügyi válság során 2008-ban az Icesave izlandi bank csődbe ment, 5 milliárd euró kifizetetlen adósságot halmozva fel. A zömében holland és brit kisbefektetők azóta is pénzükre várnak.

Az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság még februárban adott véleményében javasolta a tárgyalások megkezdését. A csütörtöki megerősítés azt is jelenti, hogy London és Hága is rábólint, de William Hague brit külügyminiszter hétfőn kijelentette: "világossá akarjuk tenni, hogy amint Izland megkezdi a (tárgyalási) folyamatot, elkötelezi magát a pénzügyi és jogi kötelezettségeinek teljesítésére", ami célzás arra, hogy a veszteség megtérítését várja a 320 ezer lelket számláló szigetországtól.

Az izlandiak hosszú évtizedeken át elutasítóan vélekedtek az uniós tagságról, a pénzügyi válság - amikor nemzeti valutájuk drasztikusan leértékelődött - rámutatott az ország sebezhetőségére, és a tagság már komoly támogatottságot kapott. Így az ország 2009-ben benyújtotta csatlakozási kérelmét.

A csatlakozási tárgyalások egy-két év alatt lebonyolíthatóak, mert Izland jogharmonizációja - azaz törvényeinek az uniós joganyaghoz illesztése - korántsem jelent akkora kihívást, mint az EU többi tagjelöltjének. Izland az Európai Gazdasági Térség tagjaként már most is része az EU belső piacának és tagja a schengeni övezetnek is. Legkorábban 2012-ben csatlakozhatnak - feltéve, ha a tárgyalások rövidesen elkezdődnek.  • Hírek
  • Csok