Géza
-12 °C
-4 °C

Bécs 200 katonát ajánl fel az európai haderőbe

MTI
2004.11.19. 15:52
Ausztria 200 katonát ajánl fel az európai uniós haderő harcoló alakulatai számára - erősítette meg pénteken az Ö3 bécsi kereskedelmi rádiónak nyilatkozva Günther Platter védelmi miniszter. A néppárti politikus elmondta, hogy a 200 fős osztrák csapategység tagjai kizárólag önkéntesekből fognak állni, akik így egyénileg dönthetnek arról, hogy a lehetséges veszélyek figyelembevételével is vállalják-e a szolgálatot.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, a semleges Ausztria már 2000-ben felajánlotta, hogy 1500 katonával képviseltetné magát a közös európai védelmi erőben. Az osztrák katonai vezetés tervei szerint a 200 fős első egység egy német-osztrák-cseh alakulat részét képezné az európai haderőn belül, és a legkorábban - amennyiben arra szükség lenne - 2007-ben lenne bevethető, egyébként a felállítását 2009-re tervezik. A miniszter elmondta, hogy először az EU tanácsának kell döntést hoznia a harcoló alakulatok felállításáról, majd ezt követően nemzeti szinten kell dönteni.

A közös európai haderő gyors kialakítása mellett foglalt állás pénteken Bécsben Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A spanyol politikus Ursula Plassnik osztrák külügyminiszterrel tartott sajtóértekezletén úgy magyarázta, hogy az EU nem a háborúra készül a közös haderővel, hanem arra, hogy ha szükséges lesz, akkor a válságkezelés katonai és polgári eszközeivel is megakadályozza a konfliktust. Solana szerint az európai soknemzetiségű haderő mintegy 100 000 főt fog számlálni (más források szerint 60 000 fős lesz).