Dömötör
-1 °C
14 °C

Egyszázalékos EU-költségvetést hagytak jóvá a tagországok

MTI
2004.11.26. 09:13
Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament javaslataitól messze elmaradó, inkább a nettó befizetők érdekeit tükröző szigorú költségvetést hagytak jóvá a jövő évre vonatkozóan az Európai Unió tagországai csütörtök éjjel Brüsszelben.

A tagállamok uniós költségvetési ügyekért felelős miniszterei által második olvasatban elfogadott büdzsé teljes kiadása 106,3 milliárd eurót tesz ki, ez az összesített uniós GDP pontosan egy százaléka. A költségvetésről a végső szót az Európai Parlament mondja ki december közepén Strasbourgban tartandó plenáris ülésén, de a pozitív kimenetelű szavazás aligha kétséges, mivel a miniszterek a jóváhagyás előtti utolsó pillanatokban egyeztettek a parlament képviselőivel is.

Ez az EU keleti bővítés utáni első teljes költségvetése, s a brüsszeli bizottság elsősorban az új tagországok felzárkózásának szükségességére hivatkozva kért jelentős emelést a kiadásokban. Az elfogadott változat szerint a kiadások az előző évhez képest 6,5 százalékkal nőnek, ami messze elmarad a parlament 11,5 százalékos elképzeléseitől.