Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lakossági javaslatokat vár a légszennyezés ellen az EU

MTI
2004.12.01. 17:35

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország lakosságának javaslatait várja az Európai Bizottság a készülő átfogó uniós légszennyezési akcióprogram elkészítéséhez a szerdán Brüsszelben bejelentett nyilvános konzultáció keretében.

Az EU brüsszeli végrehajtó szerve a jövő év közepére kívánja elkészíteni akcióprogramját, amely egyebek közt az üzemanyag-kibocsátási normák szigorítását, a nemzeti szennyezési szint csökkentésének fő céljait, illetve külön gazdasági ágazatonkénti javaslatokat tartalmaz majd. A rendelkezésre álló adatok szerint lehet még javítani a jelenlegi helyzeten - jelentette ki a konzultációt bejelentve Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos, hozzátéve, hogy cselekedni már most kell.

A bizottság felhívta a figyelmet, hogy becslések szerint az EU-lakossága átlagosan 9 hónappal rövidebb ideig él amiatt, hogy szennyezett levegőt szív. Évente huszonkétezer, a szükségesnél korábbi halálesetet lehet ennek a problémának tulajdonítani. A légszennyezés súlyosan árt az erdőknek is, uniószinten az erdők 23 százalékát sújtják a savas esők és más környezeti ártalmak a légszennyezés miatt.
15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft