Emőke
-4 °C
9 °C

Belgiumban hátrányban vannak a külföldi munkavállalók

euractiv.hu
2004.12.10. 14:46
A török és a marokkói munkavállalókat hátrányosan megkülönböztetik a belga munkaerő-piacon - derül ki az antwerpeni egyetem és a nemzeti statisztikai hivatal tanulmányából. Az adatok szerint a 16 és 24 éves belga munkavállalók 61 százaléka dolgozik, a hasonló korú marokkói és török származású munkások esetében ez az arány csupán 26 százalék (Európában az átlag 56 százalék).

Érdekes adat, hogy a munka nélkül lévő európaiaknak csupán 12 százaléka tesz kísérletet elhelyezkedésre, a marokkóiak és a törökök esetében ez az arány 38 százalék ők azonban általában minden igyekezetük ellenére sem kapnak munkát.

A kutatók több okot is felsoroltak annak magyarázatául, hogy miért nem kelendő a külföldi munkaerő Belgiumban, s első helyre teszik a megfelelő tanultság hiányát. Ha a külföldinek diplomája van, akkor sem nő jelentősen az esélye az elhelyezkedésre, sőt, a belgákhoz képesti aránytalanság még sokkal nagyobbb: a diplomával rendelkező belgáknak csupán öt százaléka munkanélküli, a külföldiek esetében ez az arány 30 százalék.