Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megosztottak az európaiak Törökország EU-tagságának kérdésében

MTI
2004.12.13. 06:32
Egy friss közvéleménykutatás szerint megosztottak a nyugat-európaiak Törökország EU-tagságának kérdésében, s míg a franciák kétharmada ellenzi, a spanyolok ugyanakkora része pártolja azt. Az Ifop közvéleménykutató Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett felmérését egy nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfőn kezdődő brüsszeli tanácskozásukon eldöntik, kezdődjenek-e meg a csatlakozási tárgyalások Ankarával.

A franciák 67 százaléka ellenzi ezt, csupán 32 százaléka pártolja, és 1 százalékuk nem nyilvánított véleményt. A németeknek 55 százaléka utasította vissza a török EU-tagságot, s 33 százalék van mellette és 12 százalék nem nyilatkozott róla. A skála másik végén a spanyolok 65 százaléka pártolja és 18 százaléka utasítja el, az olaszoknak 49 százaléka helyesli és 24 tartja nem kívánatosnak, a briteknek pedig 41 százaléka venné szívesen, 30 pedig helytelenítené, ha Törökország bekerülne az EU-ba.

Az ellenzők többsége az emberi jogok törökországi megsértésére, vallási és kulturális különbségekre hivatkozott, a megkérdezett franciák 25 százaléka pedig sommásan kijelentette: Törökország nem tartozik Európához.