Dömötör
-1 °C
14 °C

Elfogadták a magyar széndioxid-kibocsátási tervet

MTI
2005.01.06. 14:56

Elfogadja a széndioxid-kibocsátások engedélyezett mennyiségeire vonatkozó magyar terveket az Európai Bizottság. Az EU kormányaként működő testület Magyarország mellett Litvánia, Ciprus és Málta tervét fogadta el feltételek nélkül, Spanyolország tervén technikai módosításokat hajtatna végre. A tagországok ezekben a tervekben határozták meg azt a kibocsátási mennyiséget, amelyeket a legnagyobb energiafelhasználó ipari létesítmények részére szándékoznak kiosztani, hogy azok részt vehessenek az év első napjától már megkezdődött kibocsátás-kereskedelemben. A magyar tervben 261 létesítmény részére összesen 93,8 millió tonnányi kibocsátás szerepel.

A bizottsági közlemény emlékeztet arra: az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszere azt fogja biztosítani, hogy az energia- és az ipari szektorban az üvegházhatást fokozó gázkibocsátásokat a gazdaság számára a legalacsonyabb költségen csökkentsék. Segít a rendszer az EU-nak és tagállamainak a kiotói klímavédelmi egyezmény keretében kitűzött kibocsátási céljaik elérésében.

A bizottság összesen 21 tagország tervének értékelését lezárta már, így Ausztria, Belgium, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Portugália, Spanyolország, Svédország, a Szlovák Köztársaság, valamint Szlovénia tervét. A Cseh Köztársaság, Olaszország, Görögország és Lengyelország terveinek vizsgálata folyamatban van.