Bernadett
-2 °C
4 °C

Vízumügyben akar információcserét Európa kormánya

MTI
2005.01.07. 15:48

Javaslatot dolgozott ki az Európai Bizottság az Európai Unió tagországain belül a vízumokkal kapcsolatos információcserék rendszerére. Az EU végrehajtó testülete pénteki brüsszeli közleményében jelezte, hogy javaslata révén az unió közelebb kerül a közös vízumpolitika megteremtéséhez, könnyebbé válnak az ellenőrzések a külső határokon és a tagországokon belül, és egyszerűsíthetik a menekültkérelmek elbírálásának rendszerét is.

A javasolt rendszer egyebek között egy uniós központi adatbázisból áll majd, amely összeköttetésben lesz a nemzeti adattárakkal, és így megkönnyíti egy-egy információ elérését a konzulátusok és más illetékes hatóságok számára. Az adatbázisban fényképek és ujjlenyomatok is helyet kapnának, biztosítva párhuzamosan a legteljesebb adatvédelmet is.

A most bejelentett bizottsági javaslat a tagországoktól tavaly nyáron kapott felhatalmazás alapján született, de még az Európai Parlamentnek és az EU-tagországok bel- és igazságügy-minisztereiből álló tanácsnak is jóvá kell hagynia, hogy a rendszer életbe lépjen. Az intézmények közti tárgyalások hamarosan megkezdődnek - szögezte le a bizottsági közlemény.