Piroska
-2 °C
5 °C

Buttiglione szerint túl erős az európai baloldal

euractiv.hu
2005.01.10. 09:33
Rocco Buttiglione olasz kereszténydemokrata pártelnök, európaügyi miniszter elégedetlen az EU Alkotmányos Szerződésével és a lehető leghamarabb módosítaná a dokumentumot.

Az uniós biztos-jelöltként megbukott politikus (a homoszexuálisokat érintő és a női szerepet ultrakonzervatívan definiáló nyilatkozatai megbotránkoztatták a politikai közvéleményt) Németországban azt mondta: az Alkotmányos Szerződés nem jó, de amíg nincs jobb, el kell fogadni. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben lehetőség lesz módosításokra.

Buttiglione a CSU bajorországi zárt tanácskozásán arról is beszélt, hogy erősíteni kell a konzervatívok szerepét Európában, mivel szerinte a baloldali fölény "veszélyezteti a versenyképességet". "Túl kevés a gyermek, és azt sem tudjuk, milyen szabályok érvényesülnek a hozzánk érkező bevándorlókra nézve" - panaszolta Buttiglione, aki az olasz kereszténydemokraták elnökeként volt jelen a tanácskozáson.

A török csatlakozással kapcsolatban is aggodalmának adott hangot a konzervatív olasz pártelnök-miniszter, aki úgy vélte: kulturális aggályok is felvetődnek, mert "Európának ugyan nem kell keresztény klubnak lennie, de kereszténynek igen".