Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az egészségügyi biztos kampányolna az öngyilkosságok ellen

MTI
2005.01.12. 16:53

Uniós kampányt követel a mentális betegségek elleni harchoz az Európai Bizottság egészségügyi főbiztosa, aki aggasztónak tartja, hogy öngyilkosság következtében több európai hal meg, mint ahányan gyilkosság és közlekedési baleset eredményeként vesztik életüket.

"A mentális betegségek Európa láthatatlan gyilkosai" - jelentette ki szerdán Markosz Kiprianu. A főbiztos egy ENSZ-jelentésre hivatkozott, amely szerint minden évben mintegy 58 ezren halnak meg öngyilkosság vagy önmaguk okozta sérülés következtében, míg közúti balesetben 50 ezren, gyilkosság áldozataiként pedig 5.350-en.

Kiprianu úgy vélekedett, hogy a mentális betegségeknek, amelyek ugyanolyan halálosak, mint egyes testi betegségek, köztük a rák, mégis meglepően kevés figyelmet szentelnek. A főbiztosnak eltökélt szándéka ezen változtatni. Az öngyilkosságok többsége ugyanis mentális betegséghez kapcsolódik. A súlyos depresszióban szenvedők 15 százaléka öngyilkosságot követ el, míg 56 százalékuk kísérletet tesz rá.

Az egészségügyi főbiztos felszólította az európai kormányokat, hogy az állampolgárok mentális egészségét tegyék politikájuk kiemelt részévé. Egyúttal bejelentette: az Európai Bizottság uniós méretű stratégián dolgozik e kérdésben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen szerdán kezdett tanácskozást Helsinkiben a mentális egészségről. Kiprianu várhatóan pénteken szólal fel a tanácskozáson.