Edina
-12 °C
-3 °C

Hivatali esküt tett a Barroso-bizottság

MTI
2005.01.21. 14:40

Letette hivatali esküjét a José Manuel Durao Barroso volt portugál kormányfő vezette Európai Bizottság az Európai Bíróság testülete előtt Luxembourgban pénteken, tagjai között az adó- és vámügyekért felelős Kovács Lászlóval. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete ténylegesen már november 22-én megkezdte munkáját, de működése a hivatalos aktussal vált végérvényesen intézményesítetté. A 25 tagú testületben minden EU-tagállam képviselője helyet kapott, Magyarországot a volt külügyminiszter Kovács László képviseli a mandátum végéig, öt éven át, 2009. október 31-ig. Most csak a tizenegy új biztosnak kellett esküt tennie, akik az előzős testületnek nem voltak tagjai.

A bizottság tagjai egyebek között azt fogadták meg, hogy a testület eleget tesz szerződéses feladatainak. Az EU kormányaként is emlegetett, brüsszeli székhelyű szerv feladat- és jogköre kisebb ugyan, mint egy nemzeti kormányé, de nem korlátozódik csupán a döntések végrehajtására és betartatására. A testület javasolja és előkészíti is a döntéseket, sok esetben a miniszteri tanácsnak csupán rutinszerűen jóvá kell hagynia azokat.

"Megtisztelő számomra, hogy tagja lehetek az Európai Unió kormányának, az Európai Bizottságnak, és részt vehetek a közös döntésekben" - nyilatkozta újságíróknak Kovács László.