Ervin
14 °C
22 °C

Európának több bevándorlóra van szüksége

MTI
2005.02.09. 07:59
Európának több "gazdasági bevándorlóra" van szüksége, a nyugat-európai félelmek és az ottani nagy munkanélküliség ellenére - mondta az EU munka- és szociális ügyi biztosa, Vladimir Spidla a Reuters hírügynökségnek.

A volt cseh miniszterelnök, Spidla vitatta, hogy az új Európai Bizottság csupa liberálisból állna, akiket nem érdekelnek a szociális jogok és a közszolgáltatások. "A következő húsz évben 20 millióval fogy majd a dolgozók száma Európában, még ha a bevándorlást is hozzászámítjuk" - mondta, figyelmeztetve a lakosság elöregedésére és a csökkenő születésszámra.

"Természetesen, ha a következő két hétre gondolunk, akkor más az ábra. De az EU-ban hosszú távra kell tervezni, és nagyon is szükség van a bevándorlásra" - magyarázta. Azt mondta, hogy eddigi beszélgetéseiből kiderült: az EU 15 régi tagja közül több nem fogja megújítani a munkaerő szabad vándorlására kirótt korlátozásokat, amikor az első, kétéves átmeneti szakasz jövőre lejár. - De nem nevezhetem meg, melyek ezek az országok - tette hozzá.