Klaudia
-4 °C
2 °C

Veszélyben a természet védelmére szolgáló uniós pénz

MTI
2005.02.23. 14:25
A Natura 2000 természetvédelmi program megvalósítását fenyegető költségvetési-pénzügyi megszorítások veszélyeire hívta fel az Európai Unió illetékeseinek figyelmét az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi EU-biztoshoz intézett kollektív interpellációjában az EP-testület mély aggodalmát fejezte ki, hogy nem látja biztosítottnak a program finanszírozását a következő hétéves keretköltségvetésben.

Hegyi Gyula (MSZP), a testület egyik magyar tagja több, különböző frakcióhoz tartozó képviselőtársa nevében figyelmeztetett rá, hogy amennyiben a Natura 2000 programra szánt évi 3 milliárd eurós keretet csökkenik, ez komoly visszalépést jelent az egyes tagországok környezetvédelmi gondjainak enyhítésében és a versenyképességi (lisszaboni) EU-célok megvalósításában is.

Az unió területének 17, Magyarország területének mintegy 20 százalékát érinti a Natura 2000 program - mondta a magyar képviselő. "Jól felfogott nemzeti érdekünk, hogy jelentős természetvédelmi értékeket felmutató területeink részesüljenek a támogatásból, s ezzel megállítsuk további romlásukat" - tette hozzá.