György
14 °C
24 °C

EP-képviselők a francia fejkendő-tilalom ellen

euractiv.hu
2005.02.23. 17:53
Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja a sokat vitatott fejkendő-tilalom feloldására szólítja fel a francia vezetést, amely tavaly betiltotta a muszlim fátyol viselését az iskolákban és a közintézményekben.

Öt európai parlamenti képviselő szerdán írásos nyilatkozatban fordul az Európai Parlamenthez, arra kérve a Strasbourgban ülésező testületet: sürgesse a "látható vallásos szimbólumok" iskolákban való viselését tiltó francia rendelkezés felfüggesztését. A levélírók szerint a francia gyakorlat alapvető emberi jogokat sért.

"Meglehet, hogy a szekularizmus elve alapján bevezetett francia tilalomhoz hasonló általános jellegű rendelkezések jó szándékból fakadnak, ám nem ismerik el az egyéni identitást és Európa lakosságának sokféleségét. Az ehhez hasonló kezdeményezések elterjedése Európa-szerte nem lenne hasznos" - mondta a nyilatkozat egyik aláírója, a liberális demokrata Sarah Ludford bárónő, aki úgy véli, helyes, hogy az EU az integráció elősegítésén fáradozik, az erőltetett asszimiláció nem jelenthet megoldást.

A nyilatkozatot a bárónővel együtt Alain Lipietz francia képviselő és a brit Caroline Lucas, Philip Bushill-Matthews, Claude Moraes is aláírta. Ahhoz, hogy a javaslatot az Európai Parlament megvitassa, három hónap alatt legalább 310 képviselő támogatását kell megszerezni.