Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Románia változtatni akar az ország koldus-jellegén

euractiv.hu
2005.02.27. 10:11
Román-francia együttműködéssel igyekeznek csökkenteni az elhagyott gyermekek és a koldusok problémájának Romániára nézve negatív következményeit. Ezt maga Calin Popescu Tariceanu kormányfő jelentette be, hangsúlyozva, hogy a szándék Románia franciaországi megítélésének jelentős javítása.

A miniszterelnök - romániai sajtójelentések szerint - Michel Barnier francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén segítséget kért abban, hogy közös munkával érjenek el eredményeket "Románia valósághű imázsának népszerűsítése" terén. Románia franciaországi megítélésén sokat rontott az elmúlt időszakban néhány megoldatlan szociális probléma, ma már az ország nevét hallva az elhagyott gyerekekre és a koldusokra asszociál a francia átlagpolgár.

Román és francia közéleti személységek a jövőben együtt próbálnak majd változtatni a negatív országképen. E munkában elsősorban a 2003-ban létrejött Francia-román Személyiségek Fóruma hatékony közreműködésére számítanak. Az Ilie Nastase egykori teniszező és Henri Revol francia szenátor társelnöksége alatt működő fórum a román-francia kapcsolatok fejlesztését tűzte ki célul, s a két ország számos ismert gazdasági vezetőjét, politikusát, művészét, sportolóját tudhatja sorai között.

Arról nem szólnak a sajtójelentések, hogy az imázskampányon túl milyen konkrét intézkedéseket terveznek a társadalmi problémák gyökereinek felszámolása érdekében.