Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megvétózza a török csatlakozást a fő francia kormánypárt

MTI/AFP
2005.03.06. 20:26

A fő francia kormánypárt nemzeti tanácsának tagjai nagy többséggel megszavazták vasárnap Nicolas Sarkozy pártelnök indítványát, mely egyrészt az európai alkotmány támogatásáról, másrészt Törökországnak a teljes jogú EU-tagságból való kizárásáról szól. Ezzel a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elkezdte az EU-alkotmányról szóló, május 29-i francia népszavazás kampányát. Nicolas Sarkozy indítványában csak a "kivételes társult tagság" megadását javasolta Törökország számára, ellentétben a köztársasági elnökkel, Jacques Chirackal, aki támogatja, hogy az EU megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Az indítványt a nemzeti tanács két és fél ezer tagjának több mint 90 százaléka támogatta a vasárnapi szavazáson. A párt közös európai politika kialakítását követeli a "szabálytalan bevándorlás" ellen.

A Le Journal du Dimanche című francia lapban vasárnap megjelent közvélemény-kutatási eredmény szerint a lakosságnak már csak 58 százaléka szavazna igennel az európai alkotmányra, szemben az egy hónappal ezelőtti 61 százalékkal. A megkérdezettek 42 százaléka nemmel voksolna, ami 3 százalékponttal több, mint egy hónapja.