Ágnes
-1 °C
2 °C

Európai uniós gond a panellakások felújítása

euractiv.hu
2005.03.16. 10:12
Összeurópai gond a panellakások felújítása, ezért az Európai Unió 25 tagállamának lakásügyekért felelős miniszterei elvárják Brüsszeltől, hogy a 2007-2013 között a központi alapokból is jusson erre pénz. Ha a problémát nem orvosolják sürgősen, az a veszély fenyeget, hogy a mai panelházakból álló lakótelepek állapota rohamosan megromlik. Közös vélemény az is, hogy nem egyes épületeket, hanem egész lakótelepeket kell egyszerre korszerűsíteni.

"Az Európai Uniónak segítséget kell nyújtania a probléma megoldásában. A legjobb útnak, az uniós pénzalapok megnyitását tartom" - mondta újságíróknak Klaus-Peter Runkel, a német szövetségi minisztérium képviselője. Álláspontját a francia kormány képviselője is osztotta. Az új tagállamok érintett miniszterei pedig hangsúlyozottan uniós pénzeket kértek a lakásfelújítási programokra. Az a vélemény is többségi volt, hogy a lakásfelújítási munkákat alacsonyabb adósávban kellene hagyni, ami komoly segítséget jelentene.

A holland szaktárca által készített dolgozat szerint az uniós országoknak erre a célra együttesen mintegy 350 milliárd euróra lenne szükségük. Ennek az összegnek a 70 százalékát a régi, míg 30 százalékát az új tagországokban kellene felhasználni.