Eleonóra
-1 °C
2 °C

Európai uniós biztos látogatott Kubába

MTI
2005.03.25. 19:38
Az Európai Unió eddigi legmagasabb rangú képviselője, a bizottság egyik tagja látogatott el pénteken Kubába, a másfél éve megromlott kapcsolatok helyreállítása végett.

A belga Louis Michel, az unió humanitárius ügyekben illetékes és fejlesztéspolitikai biztosa a háromnapos látogatás kezdeteként Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, s programjában szerepel kubai ellenzékiek és bebörtönzött rendszerbírálók családjának felkeresése is, de Fidel Castro elnökkel nem tervez találkozót.

"Jelenlétem annak bizonyítéka, hogy az Európai Unió mélyíteni kívánja kapcsolatait Kubával, és újra el akarja indítani a politikai párbeszédet annak érdekében, hogy valódi politikai, gazdasági és kulturális együttműködés folyhasson köztünk" - mondta Michel a tudósítóknak.

Európai diplomaták szerint Michel látogatása jelzésértékű lesz arra nézve, hogy lehetséges-e a felek közeledése. Sok függ attól, hogy Kuba hajlandó-e engedményeket tenni az emberi jogok területén. Pérez Roque azt hangoztatta, hogy Kuba ki akarja szélesíteni kapcsolatait az unióval, és néhány nappal korábban azt is mondta, hajlandóak tárgyalni az emberi jogokról. Megismételte azonban azt a hivatalos havannai véleményt, hogy az összes ellenzéki az Egyesült Államok fizetett zsoldosa.