Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gyurcsány támogatja a horvátok az ukránok és a törökök EU-csatlakozását

MTI
2005.04.14. 14:28

Magyarország támogatja Horvátország, Törökország és Ukrajna európai uniós csatlakozási erőfeszítéseit - közölte csütörtökön a kormányfő Budapesten. "Stratégiai és történelmi felelősségünk segíteni ezeket az országokat, hogy teljesítsék az európai normákat, s ha ez megtörténik, akkor kötelességünk támogatni uniós tagságukat" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az AP hírügynökség beszámolója szerint külföldi újságírók előtt.

A kormányfő tudomása szerint Horvátország teljes mértékben együttműködik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT), még ha nem is sikerült elfogni Ante Gotovinát, a horvát hadsereg egykori tábornokát, akit 2001-ben a törvényszék azzal vádolt meg, hogy háborús bűnöket követett el szerbek ellen..

"Nem hiszem, hogy egy ember miatt büntetni lehet egy egész nemzetet" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc annak kapcsán, hogy a múlt hónapban az Európai Unió úgy határozott, elhalasztja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Zágrábbal azért, mert nem sikerült kézre keríteni Ante Gotovinát.