Salamon
-1 °C
13 °C

Nem Budapesten lesz a határőrizeti ügynökség székhelye

MTI
2005.04.14. 18:47
Az Európai Unió bel- és igazságügy-miniszterei csütörtöki luxemburgi találkozójukon egyetértésre jutottak abban, hogy Varsó adhat otthont az unió határőrizeti ügynökségének, de Magyarország e területen végzett szakmai munkája is komoly elismerést kapott - erősítette meg Lamperth Mónika belügyminiszter csütörtökön, a találkozó helyszínén tartott sajtótájékoztatóján. Ez az első uniós ügynökség, amelynek székhelye egy új EU-tagállamba kerül. Az EU öt állama, Magyarország, Észtország, Lengyelország, Málta és Szlovénia versengett azért, hogy náluk helyezzék el az új intézményt.

Lamperth Mónika szerint a miniszteri tanács csütörtökön "hosszú és körültekintő konzultációt folytatott az ügynökség székhelyéről".

A szóban forgó ügynökség dolga az lesz, hogy ellenőrizze, miként védik az érintett tagállamok az unió külső határait, s hogy segítsen a határrendőrségek kiképzésében. Nincs egyelőre szó közös uniós határőrség létrehozásáról.

Uniós források arra is emlékeztetnek, hogy Lengyelországnak 1200 kilométernyi határa van Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Ukrajnával.