Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem minden EU-ország jelenti a rasszista incidenseket

euractiv.hu
2005.04.22. 17:56
Az európai kormányok nem jelentik az összes rasszista incidenst - állítja a Rasszizmust és Xenofóbiát Vizsgáló Európai Központ (EUMC). A bécsi székhelyű EUMC jelentése a 15 régi EU-tagország rasszista jellegű bűncselekményeire összpontosít. A legtöbb országban ilyen jellegű bűncselekmény a hivatalos jelentések szerint nem is létezik. Az EUMC megítélése szerint kifejezetten hátráltatja a hatékony bűnmegelőző politika kidolgozását, hogy az ilyen eseteket nem jelentik.

A tanulmány szerint csak hat országban - Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Nagy-Britannia és Svédország - működik jól a jelentéstevő rendszer. Görögországban, Olaszországban, Luxemburgban, Portugáliában és Spanyolországban a rasszista támadások adatait nem tartják nyilván, ilyen jellegű hivatalos információk egyáltalán nem lelhetők fel. A német és osztrák információszolgáltatók csak a szélsőséges csoportosulások tevékenységére koncentrálnak.

A jelentés szerint nemzeti vagy vallási jellegű támadások esetében a hatóságok sok országban nem jegyzik fel a támadás jellemzőit, mert nincs ilyen kötelezettségük. A központ szerint így torz kép jöhet létre a rasszista támadásokat illetően: a jó adatgyűjtési rendszerrel rendelkező országokról az a képzet alakulhat ki, hogy polgárai erősen rasszisták.