Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Összefogtak a romákért a magyar EP-képviselők

MTI
2005.04.27. 19:47
A romák társadalmi beilleszkedésének segítését, megkülönböztetésük megszüntetésének gyorsítását, európai szintű együttműködést sürgettek magyar képviselők szerdán az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a romák helyzetéről tartott vitában.

A parlament csütörtökön szavaz arról az ötpárti állásfoglalásról, amelynek beterjesztői között Járóka Lívia (Fides-MPSZ), Mohácsi Viktória (SZDSZ), Lévai Katalin (MSZP) és Kósáné Kovács Magda (MSZP) is megtalálható, és amely egyebek között felszólít a diszkrimináció minden formájának megszüntetésére. A közös határozat átfogó jelentés az Európában élő 12-25 millió (ebből 7-9 millió az Európai Unión belül) élő roma helyzetéről, problémáiról, a problémák lehetséges - mind európai, mind tagállami szintű - megoldásáról.

A vitában Járóka Lívia elmondta: a romákat sújtó társadalmi igazságtalanság sem a régi, sem az új tagállamokban nem szűnt meg az EU bővítésével. Mohácsi Viktória felszólalásában történelmi pillanatnak nevezte, hogy az állásfoglalás először bírálja magát az EU-t az emberi jogok betartásának hiánya miatt. Lévai Katalin kifejtette, az előző napi Roma Fórumon tárgyalt diszkriminációs esetek is jelzik, hogy európai szintű együttműködésre van szükség a tagállamokon belül és határaikon túl is.