Gerzson
-3 °C
2 °C

A hollandok többsége nem szavazná meg az EU-alkotmányt

MTI/Reuters
2005.05.15. 08:10

A hollandok többsége az Európai Unió alkotmánya ellen szavazna, derült ki egy felmérésből, amelynek eredményei vasárnap láttak napvilágot. A tekintélyes Maurice de Hond intézet által végzett reprezentatív közvélemény-kutatás arra világított rá, hogy a hollandok 55 százaléka nemmel szavazna. A hágai kormány megbízásából végzett legutóbbi felmérések szintén arra utaltak, hogy a többség elutasítja az alkotmánytervezetet. A megkérdezettek várható állásfoglalásukat mindenekelőtt az euró népszerűtlenségével magyarázták. Sokan azt is nehezményezik, hogy az EU felajánlotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal.

Jelenleg éppen Hollandia tölti be az EU soros elnöki tisztét. Az ország miniszterelnöke a napokban azt hangoztatta: a június 1-i népszavazáson egyben Hollandia nemzetközi teintélye is a tét.

Az Európai Unió új alkotmánya csak akkor léphet életbe, ha azt mind a 25 tagállam ratifikálja. A jóváhagyás egyes országokban a parlamentek hatáskörébe tartozik, másutt népszavazást rendeznek.