Gál
3 °C
16 °C

Walesa: folytatni kell az EU-s ratifikációt

MTI
2005.06.09. 18:38

Az Európai Unió alkotmányos szerződésének kiigazítása és a ratifikációs folyamat újraindítása mellett foglalt állást csütörtökön Pozsonyban Lech Walesa egykori lengyel elnök, a kelet-európai országok rendszerváltó folyamatait elindító egykori lengyel mozgalom, a Szolidaritás alapítója, aki a szlovák államfővel, Ivan Gasparovic-csal is találkozott egy emlékkiállítás megnyitóján.

Walesa szerint a legbölcsebb megoldás az lenne, ha a ratifikációs folyamat során felmerült és a továbbiakban esetleg még felmerülő ellenvetéseket, fenntartásokat újra alapos vizsgálódásnak, a megmutatkozó hiányosságokat, az elhangzott bírálatokat kiigazításnak vetnék alá, majd újraindítanák a ratifikálási procedúrát.

A Nobel-békedíjas lengyel politikus szerint a francia és a holland népszavazás kudarcát nem szabad az Európai Unió válságaként értelmezni, hiszen nem történt egyéb, mint hogy előállt egy helyzet és ebből kell megtalálni a kivezető utat. "Hogy milyen módon és milyen eszközökkel, erről ellentmondóak a vélemények, de az objektív megoldás kialakítható."