Benedek
-4 °C
5 °C

Az EU megnyitotta az utat a török csatlakozás felé

MTI
2005.06.13. 20:13
Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az EU és Törökország vámunióját a tíz új tagállamra, köztük Magyarországra kiterjesztő jegyzőkönyvet, megnyitva ezzel az utat az előtt, hogy a csatlakozási tárgyalások a tervek szerint megkezdődhessenek október 3-án.

A jegyzőkönyvet még Törökországnak is alá kell írnia, és nem csupán technikai műveletről van szó, mert a dokumentummal Ankara lényegében független EU-tagállamként ismeri el az általa részben megszállt Ciprust, amelyet mindeddig nem fogadott el önálló országként. A török vezetés még tavaly, a csatlakozási tárgyalások kilátásba helyezésekor jelezte, hogy időben aláírja a megállapodást a tárgyalásokhoz.

Az unió egyúttal a tavaly decemberi bővítési tervek megerősítésével fontos jelzést adott hétfőn arra is, hogy nem torpan meg a bővítési folyamattal, jóllehet annak sokak szerint túlzott gyorsasága volt az egyik tényező, amely az EU alkotmányos szerződésének - illetve annak hátterében az uniós aktuálpolitikának - az elutasításához vezetett két alapító tagországban, Hollandiában és Franciaországban. A politikai EU-vezetés már korábban jelezte: a lakossági aggodalmak ellenére folytatja közös terveinek, köztük a bővítésnek a végrehajtását.