Piroska
-2 °C
5 °C

Megkezdődött a luxemburgi népszavazás az EU-alkotmányról

MTI
2005.07.10. 10:42
Megkezdődött Luxemburgban vasárnap reggel a népszavazás az Európai Unió alkotmányáról. A dokumentum május végi franciaországi, és néhány nappal későbbi hollandiai elutasítása óta ez az első újabb népszavazás az alkotmányról.

A megfigyelők egy része szoros eredményt vár, de a luxemburgi vezetés a jelek szerint bízik a győzelemben: legalábbis ezt mutatja, hogy nem éltek a június közepi brüsszeli EU-csúcs adta lehetőséggel, azzal, hogy minden országban, ahol a lakosság megkérdezésével döntenek a dokumentum ratifikálásáról, elhalaszthatják a voksolást, hogy több idő legyen a választók meggyőzésére.

A legutóbbi, egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások (az utolsó egy hónapban már tilos volt ilyen adatsorokat ismertetni) a "nem" táborának rohamos bővülését mutatták, s ennek aránya akkor elérte a 45 százalékot. Az elmúlt hetekben azonban a kormányzat, és különösen a hazájában rendkívül népszerű Jean-Claude Juncker kormányfő hatalmas kampányba kezdett, sőt, Juncker megerősítette, hogy ha a választók elutasítják a dokumentumot, akkor lemond tisztségéről. Ez várhatóan sokat nyom majd a latban, és még az alkotmányt egyébként elutasítók egy részét is a szerződés támogatására készteti.

Luxemburgban kötelező a szavazás a 223 ezer választópolgár számára. A szavazó helyiségek kora délután zárnak, s nem okkal később már az eredményt is kihirdetik.