Gusztáv
-4 °C
1 °C

Befejeződött az EU-népszavazás Luxemburgban

MTI
2005.07.10. 15:17
Befejeződött Luxemburgban az EU-alkotmány ratifikálásáról szóló népszavazás: a szavazóhelyiségek már vasárnap délután 2 órakor bezártak. A választási hatóságok 2-3 órán belül, azaz még délutánra ígérik az eredményeket.

Jean-Claude Juncker miniszterelnök - szavazatát leadva - megerősítette, hogy ha a lakosság többsége elutasítja az alkotmányt, akkor lemond posztjáról. Ez utóbbi komoly belpolitikai válságot váltana ki a nagyhercegségben (ahol tavaly nyáron tartották a legutóbbi parlamenti választásokat), de az Európai Unióban is fokozná azt a válsághangulatot, amelyet az alkotmány május végi francia, és néhány nappal későbbi holland elutasítása okozott.

A megfigyelők többsége azonban úgy véli, hogy - nem utolsósorban a hazájában rendkívül népszerű Juncker kilátásba helyezett lemondási szándéka miatt - az alkotmányt támogatók fognak győzni. Ha ez így történik, ezzel Luxemburg lesz a 13. az alkotmányt ratifikáló EU-országok sorában, és egyben a második, ahol ezt a lépést népszavazás hagyta jóvá.