Salamon
-1 °C
13 °C

Az olasz deficitről tárgyalnak Brüsszelben

MTI
2005.07.11. 23:15

Az Európai Unió pénzügyminiszterei megindítják majd Olaszország ellen a deficiteljárást, amiért költségvetési hiánya az elmúlt két évben folyamatosan túllépte a stabilitási paktumban előírt 3 százalékos GDP-szintet - közölte Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfő este kezdődött tanácskozása előtt.

Juncker szerint - aki egyben az eurózóna elnöki tisztségét is ellátja - az eljárás megindításával a tagállamok jelzik, hogy a stabilitási paktum megreformált szabályai igenis érvényesek, működnek. (A szabályok átalakítására, lényegében enyhítésére azért volt szükség, mert hiába bizonyosodott be, hogy egyes nagy tagállamok megsértik a 3 százalékos szabályt, ezek súlyukkal élve megakadályozták a büntető eljárás végigvitelét.)

Az Európai Bizottság június elején megállapította, hogy az olasz államháztartási deficit 2003-ban és 2004-ben is túllépte a 3 százalékos GDP-szintet, s ha nem történnek korrigáló lépések, akkor ez a helyzet 2005-ben és 2006-ban is folytatódna. A tagállamok ezért várhatóan felszólítják majd Olaszországot, hogy 6 hónapon belül terjesszen elő programot a helyzet orvoslására, s két év alatt, azaz 2007 végére csökkentse deficitjét 3 százalék alá. Ezzel a követeléssel Róma is egyetért (legalábbis erre utalt Domenico Siniscalco olasz pénzügyminiszter a brüsszeli tanácskozásra érkezve), így a kérdésről nem várható nagy vita.

Az Európai Unión belül nagy eltéréseket tapasztalni az egyes országok gazdasági növekedésének ütemében: ez szintén szóba kerül a hétfő este kezdődött tanácskozáson, bár Juncker szerint az egyensúlytalanság egyelőre nem okoz problémákat. Ami viszont egyértelműen káros, az az olajárak magas szintje, hiszen ez visszafogja az amúgy is lassan növekvő európai gazdaságot. Joaquín Almunia, az EU-bizottság pénzügyi biztosa hétfőn elismerte, hogy a hordónként 60 dollár körüli olajár nem kedvez a gazdasági növekedésnek, s hogy ez akár 0,2 százalékkal is csökkentheti az idei évre várt, 1,6 százalékos európai növekedési ütemet. Az eurózóna pénzügyminiszterei erről is tanácskoznak, de Juncker elismerte: túl sokat nem tudnak tenni.

Az eurózóna hétfő esti tanácskozását kedden az összes EU-tagország pénzügyminisztereinek ülése követi Brüsszelben.