Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Környezetvédelmi kihágásokért kerül bíróság elé Olaszország

euractiv.hu
2005.07.28. 11:22

Az Európai Bizottság 17 pontban emel vádat Olaszország ellen a környezetvédelmi jogszabályok megsértéséért. Rómának egész sor kihágásért kell felelnie a luxembourgi Európai Bíróság előtt: a hulladéktárolás, a környezetvédelem, a levegő minősége, a zaj és a környezetvédelmi információhoz való hozzáférés területén tapasztalt mulasztásokról van szó. Brüsszelben figyelmeztetnek arra, hogy az Olaszország elleni lépés nem marad egyedi, hanem a közös jogszabályok alól magukat kivonó EU-tagországok ellen kezdett kampány első akciója.

Olaszországnak nem sikerült eleget tennie annak a követelménynek, amely az ipari létesítmények környezeti ártalmainak csökkentését írja elő, ezzel sérti a madarakra és lelőhelyeikre vonatkozó uniós direktívákat. Róma nem tett eleget a hulladéktárolási, valamint az elektronikai cikkek újrahasznosítását célzó rendelkezéseknek sem.

- Aggasztó, hogy többszöri figyelmeztetés dacára Olaszország még mindig nem tartja be maradéktalanul az uniós környezetvédelmi törvényt olyan kulcsfontosságú kérdésekben, amelyek közvetlenül érintik a lakosság egészségét, jólétét és jogait - nyilatkozta Stavros Dimas környezetvédelmi biztos, hozzátéve: - Sürgetem az olasz hatóságokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket az uniós törvényalkalmazás terén.