Pongrác
12 °C
23 °C

Az EU feketelistát készítene a hírbe került légitársaságokról

MTI
2005.08.17. 20:57
Az Európai Bizottság jegyzéket kíván készíteni azokról a légitársaságokról, amelyek tiltó intézkedések vagy járatcsökkentések szenvedő alanyaivá váltak. A testület azt reméli, hogy az Európai Parlament is áldását adja az elgondolásra. Ebben az esetben az év végére elkészülhet az a "feketelista", amelyet a bizottság fölrakna az internetre, miáltal az utazóközönség is tudomást szerezhetne a légi közlekedés fekete bárányairól.

Az európai intézményekben jelenleg folyik a vita az utasok tájékoztatását rögzítő törvény tervezetéről. A strasbourgi parlamentben lezajlott első olvasás során a 25 tagállam képviselői áprilisban elvi egyezségre jutottak arról, hogy a lehető legrövidebb időn belül és mindenképpen a felszállás előtt tájékoztatni kell az utazókat a légitársaságnál bekövetkezett változásokról.

A tervezet hatékonyabb tájékoztatást sürget a repülési tilalommal sújtott társaságokról, s arra kötelezné az uniós tagállamokat, hogy közöljék Brüsszellel azoknak a légi társaságoknak a nevét, amelyektől megvonták a leszállási engedélyt országuk területén.