Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A románok többsége szerint 'inkább hátrányos' az EU-csatlakozás

TransIndex
2005.09.02. 15:50
Fokozatosan realistábbá válik a romániai közvélemény: a korábbi, szinte határtalan EU-optimizmust visszafogottság váltotta fel. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 56%-a úgy vélekedik, hogy rövid távon inkább hátrányos, mint előnyös az EU-csatlakozás. Az Európai Bizottság romániai képviseletének felkérésére készült felmérésében tíz megkérdezett közül hét vélekedik úgy, hogy hosszabb távon a folyamat kedvez az országnak. A hosszabb távon is EU-szkeptikusan gondolkodók aránya 21%.

Az előnyök között a felmérés alanyai a következőket tartották fontosnak: hosszú távon növekedni fog az életszínvonal (39%), könnyebben lehet majd az EU területén utazni (30%), több lesz a munkahely (16%) és újra belendül a gazdaság (15%). Jobb törvénykezést, az emberi méltóság fokozottabb tiszteletében 12% reménykedik; 6% vélekedik úgy, hogy a csatlakozás leginkább a fiatalok számára hoz előnyöket.

A hátrányok közül a legtöbben (68%) az árak erőteljes emelkedését és az életszínvonal-csökkenést emelte ki, 16% a munkanélküliség növekedésétől, 13% a nemzeti önazonosság és méltóság elvesztésétől tart. A megkérdezettek mintegy 10%-a véli úgy, hogy az integráció tönkreteszi a mezőgazdaságot.