Nándor
3 °C
16 °C

52 ezren jelentkeztek 750 EU-álláshelyre

MTI
2005.10.14. 21:38

Egy pénteki brüsszeli közlemény szerint az Európai Bizottság által kiírt legutóbbi pályázaton 750 álláshelyre 52 ezren jelentkeztek.

A hatalmas érdeklődésnek persze számos oka van: a szerencsés felvettek jó fizetést kapnak, miközben az átlagnál alacsonyabb adókat kell fizetniük, diplomata rendszámmal közlekedhetnek, az EU támogatja egészségügyi ellátásukat, gyerekeik oktatását. Ami a legfőbb, az így megszerzett munka élethosszig (pontosabban a nyugdíjkorhatár eléréséig) tart, nem nagyon kell elbocsátástól tartaniuk.

Az 52 ezer pályázóra hosszas kiválasztási folyamat vár: szakmai tudásuk mellett például nyelvismeretükről is számot kell adniuk. A nagy számú jelentkező miatt már a tesztek megszervezése is időbe telik, s ezért az első erőpróbákra csak a jövő év elején kerül majd sor.

Az EU-bizottság egyébként 2003 óta most először tette lehetővé, hogy a "régi" EU-tagállamok állampolgárai is pályázzanak, az elmúlt két évben meghirdetett álláshelyek ugyanis alapvetően a 2004-ben belépett 10 új tagállam lakosainak szóltak. A legtöbben most Olaszországból pályáztak (több mint 10 ezren), őket pedig a franciák, a belgák és a spanyolok követik. Magyarországról összesen 873-an jelentkeztek. Érdekes, hogy az EU legnépesebb államából, Németországból mindössze 4479-en adták be pályázatukat. A legkisebb érdeklődést az észtek mutatták: itt még a 150-et sem éri el a jelentkezők száma.