Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Barroso szerint a jövő héten megállapodhatnak a költségvetésről

MTI
2005.12.09. 16:41

A jövő héten megállapodás születhet az uniós költségvetésről, de a heves vitában mindenkinek engedményeket kell tennie - hangoztatta pénteken Londonban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A politikus megbeszélést folytatott Tony Blair brit kormányfővel, az unió soros elnökével. Reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a jövő héten az uniós költségvetés javított változatával áll elő, amivel feloldható lesz a jelenlegi patthelyzet. Barroso szerint még mindig van esély a megegyezésre. "Nagyon nehéz lesz, de lehetséges a megállapodás" - mondta.

A bizottság elnöke, aki a hét elején elfogadhatatlannak minősítette a brit költségvetési javaslatot, pénteken már sokkal derűlátóbb volt. "Reformokat szeretnénk Európában, és a reformok pénzbe kerülnek. Ha azt szeretnénk, hogy nagy, versenyképes és nyitott Európánk legyen, ahhoz az kell, hogy befektessünk Európába" - hangoztatta.

Tony Blair pénteken újabb európai vezetőkkel folytatott megbeszélést a költségvetésről. Találkozott Berti Ahern ír kormányfővel, aki azt a francia követelést támogatta, hogy 2014-ig nem kell változtatni a mezőgazdasági támogatások jelenlegi rendszerén. A brit miniszterelnök telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxembourgi, valamint Guy Verhofstadt belga kollégájával. A tervek szerint további megbeszélések várhatók a görög, a spanyol és az osztrák kormányfővel.