Magyar EP-kéviselők bírálták a litván eurokérelem elvetését

MTI
2006.06.01. 23:53
Az Európai Parlament csütörtökön bírálta az EU-bizottságot az eurozónához való litván csatlakozási kérelem elutasítása miatt, mondván, hogy a döntés az egyik felvételi kritérium vitatható értelmezésén alapult. Becsey Zsolt fideszes EP-képviselő közleménye szerint a magyar néppárti delegáció (azaz a fideszes és MDF-es EP-képviselők) is fellépnek az új tagállamok burkoltan hátrányos megkülönböztetése ellen.

Az Európai Bizottság májusban elutasította Litvánia kérelmét az eurozónába való belépésre, arra hivatkozva, hogy a balti ország nem teljesíti az egyik előfeltételt, azaz inflációs szintje a megkövetelt határ felett van. Azonban ez a túllépés csak 0,07 százalékos volt (az EU-bizottság 2,63 százalékos határszinttel számolt, miközben a litván infláció 2,7 százalékos), ráadásul az EP-képviselők a brüsszeli számítási módot is vitatják. Becsey Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi: a magyar néppárti delegáció nem ért egyet azzal, hogy az Európai Bizottság - a litván kérelmet elutasító döntésekor - olyan euro-feltétel betartását kéri számon egy új tagállamon, amelyet az eurozóna jelenlegi tagállamai közül négy még súlyosabban sért, mint Litvánia. Csakhogy Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot és Görögországot nem sújtja ezért szankciókkal az Európai Unió.

"A Magyar Néppárti Delegáció mindenképpen elkerülendőnek tartja, hogy az euro-övezeti belépéshez szigorúbb feltételeket szabjanak annál, mint amilyenek a már euro-tagokkal szembeni elvárások. Ráadásul Litvánia a legelső - és új - tagállam, amelyet szankcionálnak is, jóllehet más tagországok esetében rendre elmaradtak a jogilag megalapozott büntető intézkedések sokkal fegyelmezetlenebb magatartás esetén is (például túlzott deficit miatt)" - olvasható a közleményben.  • Hírek
  • Támogatások