Géza
-11 °C
-4 °C

A halálbüntetés nem civilizált

2006.08.03. 18:09

Mélyen haladásellenesnek nevezte csütörtökön az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke Lech Kaczynski lengyel államfő minap megpendített ötletét, amely szerint Lengyelországban egyes bűncselekményeket újra halálbüntetéssel lehetne megtorolni. "Nézetünk szerint a halálbüntetésnek nincs helye egyetlen modern, civilizált ország büntető jogrendszerében sem" - írta Kaczynski elnöknek címzett levelében René van der Linden, az ET parlamenti közgyűlésének elnöke. Leszögezte, a halálbüntetés visszaállítása "a tagállamoknak az európai emberi jogi egyezményből fakadó kötelezettségeinek nyílt megsértése lenne".

A halálbüntetés "teljesen összeegyeztethetetlen a szervezetünkben való tagsággal" - szögezte le a holland diplomata, s hozzáfűzte, "a kérdés különösen nagy súlyára figyelemmel" az ET szorosan figyelemmel követi a lengyelországi fejleményeket. Lech Kaczynski konzervatív államfő európai vitát szorgalmazott a halálbüntetésről egy szerdán sugárzott rádióinterjúban. "Személy szerint én mindig is a halálbüntetés híve voltam, és az is vagyok" - hangsúlyozta.

A kormánykoalícióhoz tartozó, szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája (LRP) röviddel a Kaczynski-nyilatkozatot megelőzően jelentette be: kampányt indít az Európai Unióban azért, hogy visszaállítsák a halálbüntetést a pedofil gyilkosok esetében. Az Európai Unió visszautasította a lengyel kezdeményezést.