István, Vajk
19 °C
33 °C

EU-szankciókat vezetnek be Irán ellen

MTI
2007.02.12. 13:40

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók végrehajtását, ugyanakkor továbbra sincs szó külön uniós intézkedésekről. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy az unió folytatni kívánja a párbeszédet Teheránnal.

A miniszterek már januári találkozójukon jelezték, hogy az EU-tagországok teljes egészében és késlekedés nélkül végrehajtják az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránnal szembeni büntetőintézkedéseit, most ezt a döntést hagyták jóvá hivatalosan, a vita nélkül elfogadott napirendi pontok között, szivárogtatták ki uniós diplomaták. Az intézkedések elvben két héten belül életbe léphetnek.

A szankciók a gyanús tevékenységet segíteni képes anyagok és eljárások kivitelének beszüntetését, az atomprogramhoz kötődő magas rangú személyek utazásainak korlátozását és javaik befagyasztását is magukban foglalhatják. A miniszterek jelezték, hogy később a szóban forgóknál bővebb körű szankciók következhetnek, ha Irán továbbra is ragaszkodik álláspontjához.