Erzsébet
1 °C
4 °C

Uniós rendőrkiképzők mennek Afganisztánba

MTI
2007.02.12. 14:38

Döntöttek az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn arról, hogy a szervezet bekapcsolódik a rendőrök képzésébe Afganisztánban. A 27 tagország miniszterei megerősítették azt a tavaly már jelzett szándékot, hogy saját biztonsági és védelmi politikájának keretében, válságkezelési jelleggel az EU bekapcsolódjon az afganisztáni rendőrség fejlesztésébe a "jog uralmának szélesítése érdekében". A részletes tervek még csak ezután készülnek, de korábbi információk szerint az EU 160 kiképző rendőrrel és 70 szakértővel, nyár elejétől vesz részt a rendőrképzésben. Becslések szerint a művelet költsége 40 millió euróra rúghat idén.

Az unió jelezte, olyan rendőri erő létrehozásában gondolkodik, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, a jogállam szellemében működik, emellett központi, vidéki és tartományi szinten egyaránt jelen van. A közlemény szerint olyan küldetésről van szó, amelynek révén az EU lépéseit kölcsönösen erősíteni, illetve kiegészíteni tudó rendőri szervezet formálódhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?