Emőke
-4 °C
9 °C

Nem enyhülnek a lengyelek az EU-alkotmány vitájában

MTI
2007.06.17. 10:41

Nem hozott közeledést az európai alkotmányról folyó vitában a német kancellár és a lengyel elnök szombat esti találkozója a Berlin közelében fekvő mesebergi kastélyban. "Egyelőre mindkettőnk kitart saját korábbi álláspontja mellett, de meggyőződésünk, hogy csütörtökön és pénteken (az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján) sikerre fogjuk vinni a dolgot" - közölte Lech Kaczynski lengyel újságírókkal a Varsóba tartó elnöki gép fedélzetén vasárnap hajnalban.

Angela Merkel és Kaczynski találkozója az egyik kiemelkedő eseménye volt annak a diplomáciai offenzívának, amelynek célja, hogy engedékenységre bírja Lengyelországot az európai alkotmányról folyó huzavonában. Varsó nem hajlandó elfogadni a tervezetben előirányzott új szavazati súlyokat, amely szerinte hátrányos Lengyelországra és a kisebb tagállamokra nézve. Ezért olyan módozat mellett kardoskodik (az úgynevezett négyzetgyök módszer), amely kedvezőbb a fenti országcsoport számára. "Hazánk nem látja be, miért kellene nekünk viselnünk a megegyezés költségeinek a nagyobbik hányadát" - nyilatkozta a lengyel államfő a PAP hírügynökségnek.

Az utóbbi napokban szinte egymásnak adták a kilincset Varsóban különböző EU-tagállamok elnökei és kormányfői, hogy rábírják a lengyel felet álláspontjának felülvizsgálatára. A vendégek között volt Nicolas Sarkozy francia elnök, Franz Gusenbauer osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke.