Erzsébet
1 °C
4 °C

Időrabló hiánypótlásokkal küzdenek az EU-s pályázatírók

MTI
2008.04.23. 07:24

A tavaly megítélt EU-s pénzek negyedét fizették ki április elejéig, de főként a kis összegű, lényegében automatikusan megszerezhető forrásokra pályázók örülhettek: a többiek még a hiánypótlások, hatósági engedélyek erdejében bolyonganak, ahol a költség-haszon elemzések is keserítik az életüket, írja a szerdai Népszabadság. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) 2007-ben kiírt pályázataira több mint 12 ezer jelentkezés érkezett, 3865 milliárd forint támogatási igénnyel, ebből 3.428 nyert EU-forrást - összesen mintegy nyolcvanmilliárd forintot.

Március 31-ig 21 milliárd forintot fizettek ki, tudta meg a lap meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs főosztályán. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint ez kiemelkedő összeg, ami a következő hetekben, hónapokban exponenciálisan fog nőni. Sok pályázatíró ugyanakkor úgy véli, "mintha visszafelé haladnának", pedig tavaly év elején történtek egyszerűsítések: kialakult egy olyan intézményrendszer, amely érdekelt a kifizetések gyorsításában. Bár a dokumentumok kevésbé bonyolultak, a rendszer nem mindig észszerű. Sok idő, energia és pénz megy el a formai hiánypótlásokra, amelyek mind-mind késleltetik a kifizetéseket - mesélte el tapasztalatait a lapnak egy pályázatíró.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?