Boglárka
19 °C
35 °C

A spanyol szenátus jóváhagyta a lisszaboni szerződést

MTI
2008.07.15. 19:49

Spanyolországban lezárult a lisszaboni szerződés ratifikációs folyamata: kedden a szenátus is nagy többséggel jóváhagyta a dokumentumot, egy hónappal az írországi elutasítás után.

A reformszerződést a 264 fős szenátusban 232-en támogatták, a kormányzó szocialista párt (PSOE), és az ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatív Néppárt (PP) soraiból. Hat szenátor ellene szavazott, ketten pedig tartózkodtak.

A parlament alsóháza június 26-án hagyta jóvá a szerződést. A 350 képviselő közül 322 biztosította támogatásáról. Mind a szocialisták, mind a Néppárt képviselői igennel voksoltak.

A ratifikáció akkor válik majd véglegessé, amikor I. János Károly király ellátja kézjegyével az erről szóló dokumentumot. Ezt követően Spanyolország lesz a 23. európai tagállam, amely ratifikálta a lisszaboni szerződést.

Írország június 12-én népszavazáson elutasította az uniós reformszerződés ratifikálását, ami politikai válságot okozott az EU-ban. Írország volt az egyetlen a 27 EU-tagország közül, ahol az alkotmány szerint referendumot kellett rendezni a ratifikálásról.