Ágnes
-1 °C
2 °C

Potencianövelő tészta uniós forrásból

2004.11.26. 10:01
Mesterséges szem, számítógép által irányított lángolás, potencianövelő tészta kifejlesztése is szerepel a gazdasági versenyképesség operatív programjában, mely jórészt uniós forrásokat használ.
Érdekes kutatás-fejlesztési terveket nyújtottak be a fejlesztők az uniós alapokból finanszírozott gazdasági versenyképesség operatív programjának pályázatára – derül ki a Magyar Hírlap pénteki írásából.

Az MTA Sztaki egyik leánycége, az AnalLogic Computers Kft. egy csipes látórendszer kifejlesztésén dolgozik, a projektre 33,3 millió forintos támogatást kapnak. A tucatnyi mérnököt foglalkoztató cég ipari kamerákból és számítógépekből épít biztonsági vagy minőség-ellenőrzési feladatok elvégzésére alkalmas nagy tudású eszközöket.

Egy másik terv egy lézerszikéről szól, mellyel bizonyos szerveket vérveszteség nélkül lehet műteni. Egy kistokaji cég pedig olyan kandallót készít uniós források felhasználásával, melyben egy számítógépes szimuláció fogja meghatározni a lejátszódó égési folyamatokat.

Zabalapú, a férfiak szexuális aktivitását növelő tésztakészítmény kifejlesztésén dolgozik a sásdi Rosenberger Kft. A cég a kapott 18,3 millió forintból egyéb különleges tésztaféléket is gyártana.